Savršene domaće krofne, recept – mekane, vazdušaste i neodoljive
Krofne su omiljeni klasik koji nikada ne izlazi iz mode! Bilo da ih punite džemom, kremom ili jednostavno pospete šećerom u prahu, domaće krofne imaju neodoljiv ukus koji vraća uspomene na detinjstvo. U nastavku donosimo jednostavne krofne, recept uz koji će vaše krofne biti savršeno mekane i vazdušaste.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 2 jajeta
- 50 g otopljenog putera
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Ulje za prženje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Aktiviranje kvasca – U toplom mleku pomešajte kašičicu šećera i kvasac, pa ostavite 5–10 minuta da zapeni.
- Mešenje testa – U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Dodajte jaja, otopljeni puter i nadošli kvasac, pa umesite glatko i elastično testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
- Oblikovanje krofni – Kada testo naraste, premesite ga i razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili modlom vadite krofne i poređajte ih na pobrašnjenu površinu. Pokrijte ih i ostavite da odmore još 20–30 minuta.
- Prženje – U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite krofne sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na ubrus da upije višak masnoće.
- Posluživanje – Krofne pospite šećerom u prahu ili ih punite omiljenim filom.
Saveti za savršene krofne:
- Pazite da mleko ne bude previše vruće, kako ne biste uništili kvasac.
- Testo treba biti mekano, ali nelepljivo – po potrebi dodajte malo brašna ili mleka.
- Ulje ne sme biti prevruće – najbolje je pržiti krofne na temperaturi od oko 170°C.
- Ako želite punjene krofne, napunite ih pomoću šprica nakon prženja.
Ovaj recept garantuje mekane, prozračne i ukusne krofne koje će svi obožavati! Prijatno! 🍩